Visa fullständig version : Fast i snö


LasseA
2003-01-06, 21:45
Kör en Outback med automat.
Parkerade häromdan i ca 20 cm snö på plan mark med höger bak något hängande.
När jag efter ett par timmar var tillbaka och skulle köra iväg spann det bara.
La då i 1:an då den skall ha 50/50 men inget hände. Med backen i (också 50/50) var det som vanligt och jag kunde komma loss.
Är det nå'n som har nå'n aning om detta. Det var under -30 vid tillfället.

/Lasse

Ghoofy
2003-01-06, 23:00
Hej och välkommen...

Vet ej hur det är med din bil men om den bara har en diffbroms i mitten så borde den kunna spinna med 1 bak och 1 fram-hjul utan att den tror att det är nåt problem så att säga...
Så om 1 bakhjul var i luften så räcker det med om 1 framhjul står på en isfläck så är man fast...

turbomoddelerna (i.a.f impreza:n) har även en diffbroms mellan bakhjulen, då måste 3hjul tappa fästet för att fastna (2bak och 1 fram)
Sti:n har dessutom diffbrom mellan framhjulen, och då måste alla hjulen tappa fästet för att man ska köra fast...

Sen orkar nog inte orginal diffbromsar att överföra all kraft till ett hjul så man kan köra fast ändå, när det börjar lukta bränt är det dags att sluta försöka ta sig loss:-( och ringa bärgaren samt subarumecken (den ena för att komma loss, den andra för att byta diffarna man eldat upp)

Eller är jag ute och cyklar? (hoppas inte det för det är kallt ute:-) )

/Ola

LasseA
2003-01-07, 08:46
Tack för svar.
Jag har bl a LSD bak, i övrigt vet jag inte mer än du. Enligt Subaru i Sverige är den normalt 60/40 men kan vara så mycket som 90/10 i framhjulens favör enligt Amerikanska forum.
Grejen var den att det inte var någon som helst dramatik. Det verkade som den gjorde en 'cross-country'. Jag konstaterade snabbt att det spann och så fort backen kom i greppade den direkt utan någon som helst dramatik. Synd att jag inte gick ut och tittade på hjulen. Känslan var i alla fall att den bara drev med framhjulen som bägge hade markkontakt.
Min egen teori var att det kanske berodde av att den var så utkyld. Vet att den inte växlar upp till högsta växeln om oljan i diffarna inte är uppvärmd (made-by-design).

Adsense Management by Losha