Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-04-24, 21:45
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard Vinande ljud i kupen vid 2500 rpm

Hej!

Har en Subaru STI 2012 och har börjat uppleva ett vinande ljud (vad jag upplever komma från framdelen av bilen, kanske inne från motorutrymmet).

Funderar om det kan vara turbo-vinande men inget jag har tänkt på under första året jag kört, vilket får mig att tro att det är ett nytt ljud. Ljudet kommer när man trycker på gaspedalen och slutar mindre än en halv sekund efter man släpper gasen OCH kommer i motorvägsfart i spannet runt 100-130 när man ligger runt i spannet runt 2500 RPM på 6:ans växel. Ljudet - vinandet/pipandet kommer direkt när man trycker ner gasen i detta intervall/motorvägsfart och slutar lika snabbt när man släpper gasen.

Intressant info är att detta EJ låter när bilen är kall, utan börjar dyka upp när bilen körts ett tag och motorn är varm. Inte heller något som låter när bilen står still frikopplad och varvas till 2500 RPM, utan primärt vid 2500 RPM under belastning i motorvägsfart på 6:an växel.

Vad kan detta vara? Kan det helt enkelt vara nått turboljud som uppkommer när turbon är varm och belastas i detta intervall? Eller kan det vara nått annat problem som jag bör kolla upp?

Stort tack på förhand!

Mvh
Jimmy

Senast redigerad av Jimmy STI 2012 den 2013-04-24 klockan 21:50.
Svara med citat


  #2  
Gammal 2013-04-24, 22:10
Mumins avatar
Mumin Mumin är inte uppkopplad
Godlike!
 
Reg.datum: maj 2008
Ort: Falun
Inlägg: 1 746
Standard

Om sådan ny bil in med den på verkstaden. Kan vara något slang eller litet läckage som kommer när det blir varmt. Varit inne på service nyligen?!
__________________
Mvh Johan

-------------------------------------------------------------------------------
Impreza 2.5 GT Kombi -00
274hk 482nm!
"Done is done can't be undone"
Grängesberg 2011 - 01:10.328
-------------------------------------------------------------------------------
SSC #1446
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-04-24, 22:28
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Mumin Visa inlägg
Om sådan ny bil in med den på verkstaden. Kan vara något slang eller litet läckage som kommer när det blir varmt. Varit inne på service nyligen?!
Hej!

Den var inne på 1500 milsservice i somras, men har nu gått snart 2300 mil, så ett tag sedan den var på service, men då kanske det ändå är en idé att ta in den till återförsäljaren med denna beskrivning och att det då kanske skulle vara en slang eller dylikt som kanske kan orsaka ett sådant vinande/pipande? För visst känns det som att bör vara kopplat till till läckage/eller nån slang och inte transmission eller dylikt då det endast finns på visst belastning under visst varvalsintervall och inte konstant?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-04-25, 10:30
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Hej
Min impreza wrx ss är precis likadan

Köpte min beg så ljudet fanns där från början så trodde de var ljud från turbon

Fick du någon lösning på om de var ett fel eller om det var som det skulle.

Sitrer med garanti kvar på min bil så om de e något fel kanske jag skulle bege mig till verkstad med min med.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-04-25, 20:58
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Hej Ruben!

Så du har alltså samma problem/ljud i din!

Upplever du nått annat problem med bilen, eller den går bra i övrigt så det vinande ljudet är enda symptomet?

Hur länge har du haft bilen?

Mvh
Jimmy


Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
Hej
Min impreza wrx ss är precis likadan

Köpte min beg så ljudet fanns där från början så trodde de var ljud från turbon

Fick du någon lösning på om de var ett fel eller om det var som det skulle.

Sitrer med garanti kvar på min bil så om de e något fel kanske jag skulle bege mig till verkstad med min med.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-04-25, 21:15
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Hej
Allt annat verkar funka som det ska

Har haft bilen ca 1 månad o den har rullat 1500 mil

Har inget direkt att jämföra med då min förra bil hade 118 hk
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-04-25, 23:22
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Hej!

Ok så pass! Det är wrx version du har alltså.

Stämmer det att det är en 2.5 liter maskin med en 5 växlad låda? Vad är det för effekt i den?

Du hade ingen garanti kvar eller?

Jag har bokat tid för att få den kollad på. Huvudsaken är att det inte är nått "fel" för ljudet kan man leva med även om det är lite störigt. Dock alltid lurigt när det kommer till ljud i bilar att beskriva det vid en kontroll.

Förresten, du upplever inte lite orolig tomgång när du står still i köer och AC:n är på?

Mvh
Jimmy


Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
Hej
Allt annat verkar funka som det ska

Har haft bilen ca 1 månad o den har rullat 1500 mil

Har inget direkt att jämföra med då min förra bil hade 118 hk
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-04-26, 01:12
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

En wrx ss har jag det är tydligen en Lättad o uppstyvat chassi o 265 hk

Jo jag har garanti kvar.

Märker ingen ojämn tomgång men alla bilar med acc som jag haft reagerar ju när kompressorn till acn slås till o från
Men inte så tomgången är otolig men man kan se det genom att varvräknaren skuttar till när kompressorn slår till ellet från beroende på att motorn får jobba mer eller mindre om kompressorn ska kyla eller inte.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-04-30, 19:36
dj_pelles avatar
dj_pelle dj_pelle är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: .
Inlägg: 96
Standard

Hej. Är det bara på 6:an växel? För då borde det vara kopplat till transmisionen på ngt vis..
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-05-05, 06:08
Simon.xs avatar
Simon.x Simon.x är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2012
Ort: Stockholm
Inlägg: 262
Standard

Hej Jimmy

I vilket mode kör du bilen på I .S .SS ?

Vad jag tycker på min så är 2500 för lågt för att köra på 6an i 100-130 km /t då transmisionen vill nog ha den på 5an i den hastigheten. om du är nere i 100 km/t

Då man tänker på att tomgång är ca 800 std denna kan dom stega upp i 25 steps 825. 850. 875. 900. osv

Bör nog ligga på ca 140-150 km/t på 6an

Jag kör på SS läget

Nej jag har inte hört detta på min men alla hör ju olika ljud

Vart köpte du din bil och vart har du servat denna ?

Bor du sthlm ?

Min har nu gått ca 650 mil (avställd under vintern) det blev gammel Volvon denna vinter





//Simon
Svara med citat
  #11  
Gammal 2013-05-16, 17:45
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Mitt vinande ljud har tillgagit nu så lämnat in den
På subarus verkstad dom provkörde o tyckte inte det skulle låta då

Lämnade kvar bilen så skulle dom kolla på den på tisdag o åtrrkomma
Men dd veckade inte vara något problem allt skulle gå på garantin.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2013-05-20, 22:21
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
Mitt vinande ljud har tillgagit nu så lämnat in den
På subarus verkstad dom provkörde o tyckte inte det skulle låta då

Lämnade kvar bilen så skulle dom kolla på den på tisdag o åtrrkomma
Men dd veckade inte vara något problem allt skulle gå på garantin.
Hej!

Berätta gärna vad de kom fram till så kan jag ha det som referens när jag lämnar in min!

Mvh
Jimmy
Svara med citat
  #13  
Gammal 2013-05-21, 16:33
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Det var lagren i växellådan
Svara med citat
  #14  
Gammal 2013-05-21, 23:53
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
Det var lagren i växellådan
Ojdå!

Men upplevde du detta ljudet i alla växlar?

Jag var förbi en återfölsäljare/verkstad idag och de åkte med och tyckte det bara vara turboljudet och trodde inte det var nån fara.

Jag upplever som sagt det här pipandet/vinandet primärt vid 6:an växel vid lätt gaspådrag vid 100-130. Vid runt 2500 rpm.

Hur upplevde du ditt ljud, var detta upplevt i olika växlar och i olika hastigheter?

Har de åtgärdat problemet nu med byte av lagerna? Hörs inte längre?

Stämmer att det är en 5-växlad låda du har in din wrx?

Mvh
Jimmy
Svara med citat
  #15  
Gammal 2013-05-22, 07:21
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Hej

5 växlad låda ja

Ljudet hördes bara på 5ans växel vid belastning i hadtigheter ca 100 o uppåt
Hördes inget på andra växlar o turbon laddar ju faktiskt på alla växlar,
Efter ett tag började det låta på 2ans växel med.

Började även låta vid motorbroms på min på 5an i ca 140 km
Så testa att motorbromsa i ganska hög hastighet i utförsbacke
Viner det då är det inte turbon.
Svara med citat
  #16  
Gammal 2013-05-23, 14:09
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

den 17 juni ska ja få nya lager i lådan, hoppas problemet försvinner och att dom inte är slut efter 1700 mil igen, för då är min garanti på bilen slut.

eller får man garanti på ett garantijobb ???
återkommer om det blev tyst med nya lager.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2013-05-24, 21:30
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
Hej

5 växlad låda ja

Ljudet hördes bara på 5ans växel vid belastning i hadtigheter ca 100 o uppåt
Hördes inget på andra växlar o turbon laddar ju faktiskt på alla växlar,
Efter ett tag började det låta på 2ans växel med.

Började även låta vid motorbroms på min på 5an i ca 140 km
Så testa att motorbromsa i ganska hög hastighet i utförsbacke
Viner det då är det inte turbon.

Hej Ruben!

Tog ditt tips och testade även att motornbroms i fart, men gav inget ljud då.

Ljudet jag upplever hörs som sagt "bäst" i 6:e växel i 100-130. Bara man trycker lite på gasen ger det en typ av vinande/pipande ljud (väldigt likt turbobipen, men kanske lite mer lågfrekvent) - så känns ganska direkt när man bara precis trycker ner pedalen lite (utan nån jättestor belatsning i denna fart) och tystnar när man släpper gasen direkt.

För din del - slutade ljudet direkt när du släppte pedalen? Eller forsatte ett tag till efter att man släppt gasen?

För min del hörs det inte alls i 90, men 100-130 bara precis när gasen är lite nedtryckte och sedan när när man varar upp högre försvinner det (funderar på om det är resonans nånstans). Försvann ditt ljud när du kom upp över en viss hastighet på berörd växel, eller forsatte låte hela vägen när du varar upp i hastighetl?

Och absolut, återkom gärna också när det är bytt och berätta om du märker nån skillnad=)

Vi hörs!

Mvh
JImmy
Svara med citat
  #18  
Gammal 2013-05-24, 21:46
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

ljudet uppkommer ungefär som du säger, men mitt ljud är mer mekaniskt o högre o frekvens (vassare) än turboljudet, turbo ljudet får man ju fram på min på iaf 3an o 4ans växel med men de e ett helt annat ljud.

återkommer när dom bytat o jag har testat, fick tid den 17e juni.
Svara med citat
  #19  
Gammal 2013-05-24, 23:45
Jimmy STI 2012s avatar
Jimmy STI 2012 Jimmy STI 2012 är inte uppkopplad
Scooby Junior
 
Reg.datum: mar 2012
Inlägg: 85
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
ljudet uppkommer ungefär som du säger, men mitt ljud är mer mekaniskt o högre o frekvens (vassare) än turboljudet, turbo ljudet får man ju fram på min på iaf 3an o 4ans växel med men de e ett helt annat ljud.

återkommer när dom bytat o jag har testat, fick tid den 17e juni.
Ahhh ok, men ljudet fortsätter låta även när du fortsätter öka i fart - och slutar så att säga inte när du kommer över en viss hastighet som 130/140 - utan fortsätter hela tiden på den växeln när du ått över en viss hastighet?

Dessutom lät det också när du motorbromsade, så om du kör med gaspådrag till 160-170 och släpper gas med berörd växel i för att motorbromsa, hör du fortfarande ljudet?

Jättebra, uppdatera gärna när de bytt=)

Mvh
Jimmy
Svara med citat
  #20  
Gammal 2013-05-25, 09:27
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

I högre hastiheter äts nog det ljudet upp av vägljud mm

Så det är svårt att höra det
Men upp till 140 hör man det tydligt sedan hörs det när man mototbormsar i högre hastigheter med dock avtar ljudet bju långsammare bilen rullar när man motorbromsar.
Svara med citat
  #21  
Gammal 2013-07-03, 06:23
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

Nya lager i hela lådan samt i fördelningslådan o nya drev på 5ans växel men missljudet är kvar.

Verkstaden skulle kontakta subaru o kolla vad dom skulle göra.

Det var inget normalt ljud iaf o de skulle inte vara där.
Svara med citat
  #22  
Gammal 2013-09-10, 19:11
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

nu har dom ev konstaterat felet på vxl lådan.

tydligen har dom haft problem med detta förr men min är första i Sverige,

tydligen så har dom haft problem med att lagrena inte sitter exakt mittemot varandra, blivit något fel vid konstruktionen av delen som lagrenna sitter fast i så det blir en liten brytning där o då slits dom fort samt att man får missljud i dom.

väntar på svar från Subaru om det gäller även min bil då den har annan växellåda än alla andra men tydligen har dom haft det här problemet sedan 1999 o fram till 2013.
Svara med citat
  #23  
Gammal 2013-09-11, 21:36
Gystompas avatar
Gystompa Gystompa är inte uppkopplad
Seriously Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: maj 2010
Ort: Sandviken
Inlägg: 755
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Ruben77 Visa inlägg
nu har dom ev konstaterat felet på vxl lådan.

tydligen har dom haft problem med detta förr men min är första i Sverige,

tydligen så har dom haft problem med att lagrena inte sitter exakt mittemot varandra, blivit något fel vid konstruktionen av delen som lagrenna sitter fast i så det blir en liten brytning där o då slits dom fort samt att man får missljud i dom.

väntar på svar från Subaru om det gäller även min bil då den har annan växellåda än alla andra men tydligen har dom haft det här problemet sedan 1999 o fram till 2013.
Låter ju jäkligt märklit. Lager brukar vara i regel ipressade i hus alternativt påpressad på axlar.
__________________
"Lunsa på med storfan"
Svara med citat
  #24  
Gammal 2013-09-12, 12:35
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

men om husen (hålen) där lagrenna sitter inte sitter mitt emot varandra för att hålen är på fel ställe så blir det ju lite snett o då blir en brytning o då blir det missljud tydligen,

så förklarade verkstaden iaf, jag är inte någon bilmekar kille.
Svara med citat
  #25  
Gammal 2013-09-12, 21:24
Ruben77s avatar
Ruben77 Ruben77 är inte uppkopplad
Imprezzed Driver!
 
Reg.datum: apr 2013
Inlägg: 170
Standard

något fel där lagret på utgående axel sitter tydligen.

säger mig inte mycket.
Svara med citat

Taggar
2500, motorvägsfart, pipande, turbo, vinande

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 04:42.